Chřest

27. května 2013 v 20:48 | Víla Dvounůžková |  Téma
Je to původně česká rostlina už ve středověku se unás chřest pěstoval. Boužel politika všechny naše zvyklosti které z bývali od pohanů a jiných kultur stačili zničit. Nechápu proč lidi nemůžou pochopit jaký bohatsví v týhle zemi je a chovají se tak jak chovají. Je to trpaná zástěrka jak se dostat k penězům. Prominte ale tohle není moc originální téma co na tohle člověk může napsat but uplně něco jinýho nebo stáhnou informace.
Jinak obecně co sem našla na neto o chřestu:
1. Je snadný na přípravu
Jde o univerzální surovinu, kterou lze podávat jako samotný hlavní chod, nebo jako doplněk k různým druhům masa či k rybám. Zpracovat se dá za studena, ale můžete ho také zapékat nebo vařit. Stačí pouze oloupat a hodit na pár minut do vroucí osolené vody s octem.
2. Prospívá zdraví
Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku, je skvělý proti pálení žáhy. Příznivě působí i na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, ulevuje například od bolesti zad.
3. Hodí se ke všemu
Výborný je chřest ve spojení s rýží, kuskusem, bramborem, pečeným kuřátkem, vejci, ořechy, salátem… Nemusíte tedy vymýšlet složité recepty, stačí si vybrat oblíbenou surovinu a přidat k ní zelený nebo bílý chřest.
4. Působí jako afrodiziakum
Je prokázáno, že častá konzumace téhle křupavé delikatesy zvyšuje chuť na sex. Už staří Řekové a Římané ho považovali za afrodiziakum a představoval pro ně luxus, určený na stoly bohatých občanů.
5. Je dietní
Tahle svěží jarní zeleninka obsahuje pouhých 13 kalorií na 100 gramů, takže si ji i při dietě můžete dopřát ve velkém množství. Vysoký obsah draslíku navíc přispívá k pročištění organismu a hubnutí.
Jak ho vařit?
Zelený chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část (2 až 3 cm). Bílý je třeba kromě odříznutí dřevnaté spodní části pečlivě oloupat. Chřest pak vložte do vroucí vody, přidejte lžičku soli a cukru, plátek citronu a kousek másla. Můžete přidat i lžičku octa. Bílý chřest vařte 8 až 12 minut, zelený asi 5 minut. Po vyndání ho neoplachujte studenou vodou, ale nechte vychladnout, jinak by ztratil vitamíny a oslabila by se jeho chuť
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Líbí se ti můj blog?

Ano 60.4% (29)
Ne 39.6% (19)

Komentáře

1 Verča Verča | Web | 28. května 2013 v 12:20 | Reagovat

Já jsem nikdy nejedla chřest ani jsem neochutnala.

2 Kočka Kočka | Web | 28. května 2013 v 17:04 | Reagovat

[1]: No to já taky popravdě ne ale mám to v plánu...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama